Sidor

lördag 10 december 2011

Snickerskaka, min skickerskaka


Snickerskakor:

1 burk jordnötssmör, ca 300 gr

4 dl ljus sirap

2 dl socker

Puffat ris, även kallat Vårgårda Ris

400 gr mörk blockchoklad.

Börja med att hälla jordnötssmöret, sirapen och sockret i en kastrull. Ta en stor kastrull för det ska i mer ingredienser sen. Koka upp det under ständig omrörning så att det smälter ihop till en smet. Det är viktigt att sockret smälter, men det ska inte koka så häftigt att det bubblar! Tag sedan kastrullen från plattan. Häll i det puffade riset och rör runt, det svårt att säga exakt hur mycket som ska i. Du känner när du hällt i lagom med ris. Bred sedan ut smeten i en liten långpanna eller en form.

Bryt ned chokladen i ett litermått eller en skål och smält den i vatten bad. Häll den sedan över smeten och bred ut den med en slickepott så att den täcker hela kakan. Ställ kallt så att den stelnar. Skär sedan i bitar med en vass kniv, har du en stor köttkniv är det läge att plocka fram den för brödknivar och dylikt fungerar inte så bra. Lägg snickerskakorna i en burk och ställ den så att du vet vart den är, men på en plats där övriga familjen eller rumskompisarna inte hittar dem (för de brukar försvinna fort).

Tips!

Om du tycker om kokos går det utmärkt att hälla i kokosflingor samtidigt som du häller i det puffade riset.

Om du inte är någon vän av puffat ris kan du byta ut det mot cornflakes.

För att snickerskakorna ska få en platt och fin yta gör så här när du brett ut chokladen: tryck lite lätt på formen så att den står platt mot bordet och skaka försiktigt den fram och tillbaka. Då lägger sig chokladen jämt och fint.

Om man känner sig kreativ och vill piffa upp kakorna kan man smälta ljus choklad och ringla över. Vill man kalla dem för julgodis smälter man vit choklad och gör små snöflingor när man har skurit dem i bitar.