![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguAz1xsVQdqkSogYlTFhxXF9Mk4CCamOFGo_37Aw0Uvv0kzu964exlg8HVx-bBqdKTw-oZJMoClqxeQRQdr3iIBlG8asaDW8Q0q5GNpWynUwcbMIXAqRepy71vMe-ZAwvBkVpAS6q1HuGs/s200/IMG_0332.jpg)
Här kommer ett recept på en underbart kladdig chokladtårta med kolaglasyr. Det är hämtat från boken Fika av Lisa Johansson. Boken är en av be bästa bak- och kakböcker jag vet.
Till chokladsmeten:
200 gr smält smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Till kolaglasyren:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 gr ljus blockchoklad
100 gr smör
Dra på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker, häll sedan i det smälta smöret. Vispa ner kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Smörj en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och häll i chokladsmeten. Grädda i ca 15-20 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den.
Gör kolaglasyren. Blanda grädde, socker, ljus sirap och blockchoklad i en kastrull. Koka blandningen i ca 15 minuter eller tills den börja tjockna. Ta sedan kastrullen från plattan och rör i smöret (skär smöret i små kuber så smälter det lättare ner i blandningen). Låt kolaglasyren stå och ”tjocka till sig” lite, häll den sedan på chokladbotten. Låt chokladtårtan stå svalt över natten så att den stannar, och ät den inte förrän nästa dag. Servera med grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar